نوآوران آنلاین-
عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رئیس جمهور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در رابطه با تاثیر طرح ترافیک جدید در حل معضل آلودگی هوا، گفت: کلان شهری مانند تهران با دو نوع آلودگی دست و پنجه نرم میکند، یکی زمانی است که هوا سرد بوده و وارونگی هوای سرد ایجاد میشود که در هوای سرد ماشین های بنزین سوز نقش چندانی در میزان آلودگی ندارد و آلوده کننده و آلایندههای اصلی، وسایل نقلیه گازوییل سوز مانند اتوبوس ها و کامیون ها هستند.
او ادامه داد: اما در هوای معتدل و گرم تر این خودروهای بنزین سوز هستند که به آلاینده اصلی تبدیل می شوند و جای شان را با هم عوض می کنند. به عبارت دیگر در هوای سرد در اثر وارونگی ذرات کمتر از دو و نیم میکرون پایین آمده و سبب آلودگی میشوند، اما در هوای گرم این ذرات بالا رفته و چندان مزاحم انسان نیستند و اکسید های مختلف مانند ازت ، سولفور و بنزن آلوده کننده می شوند. بنابراین آلاینده ها برای هوای شهری مانند تهران در دو فصل متفاوت گرما و سرما فرق می کند.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که آیا با این طرح موافق است یا خیر گفت: من موافق کاهش تعداد خودرو در تهران و کاهش میزان مصرف بنزین و گازوییل هستم، به طور کل با کاهش وسایل نقلیه عمومی در همه شهرها موافقم. البته لازمه آن تقویت وسایل حمل و نقل عمومی است و هر دو در یک مجموعه قرار دارند.
کلانتری در ادامه با اشاره به جلسات متعددی که این روزها با نمایندگان مجلس و دولت در رابطه با بحران ریز گردهای استان خوزستان داشته است، گفت: در جلساتی که اخیرا با دولت و مجلس برگزار شد درباره مسئله ریزگرد های خوزستان بحث های فراوانی مطرح شد از جمله اینکه پدیده گرد و غبار در استان خوزستان که سال هاست مردم این منطقه با رنج و مصائب آن دست و پنجه نرم میکنند، نمی توان خیلی سریع و در کوتاه مدت جمع کرد.
او ادامه داد: ریزگردهای و گردغبارها عمدتا منشأ داخلی دارند اندازه آن ها هم غالباً بالای ۲/۵ میکرون و بالای ده میکرون است.بنابراین در این جلسات مقرر شد تا حق آبه لازم برای تر کردن مناطقی که ریزگرد ها از آن جا بلند می شود، تامین و تخصیص داده شود که منتهی برای امسال جواب نمی دهد و حداقل هفت تا هشت ماه کار دارد.
او با بیان اینکه اقدامات آغاز شده و عملیات آن باید به سرعت پیگیری شود،افزود: امیدواریم طی ۲ تا سه سال آینده منشاء ریزگردهای داخلی حل شود.
رییس سازمان حفاظت از محیطزیست در ادامه به حقابه تالاب ها و مناطقی که به کانون ریزگردها تبدیل شدهاند اشاره کرد و گفت:حق آبه تالاب ها و مناطقی از استان خوزستان که باید به آن باز گردانده شود، محاسبه شده که حدود چهار و نیم میلیارد متر مکعب است و باید تخصیص داده شود.
کلانتری در واکنش به اظهارات برخی از دستگاه های متولی که منشأ ریزگردها و گرد و غبار استان خوزستان را عمدتا خارجی دانسته و اعلام میکنند سهم کانون های داخلی بین ده تا بیست درصد است، گفت: در فصل زمستان و پاییز عمده منشا و کانون ریزگردها داخلی است و در فصل بهار و تابستان منشأ خارجی است.ریزگرد بالای ۱۰ میکرون اصلا نمیتواند منشا خارجی داشته باشد چرا که حداکثر ۵۰ کیلومتر میتواند در هوا راه برود.