نوآوران آنلاین-مسعود کرباسیان در نشست علنی امروز (یکشنبه، 14 مردادماه) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خدیجه ربیعی فرادنبه مبنی بر علت عدم اجرای پروژه ملی طرح جامع مالیاتی پس از گذشت بیش از ۱۱ سال، گفت: بی تردید اهداف این سامانه و طرح در سه بخش جلوگیری از فرار مالیاتی و افزایش درآمدها، کاهش هزینه های وصول مالیاتی و افزایش رضایت مودیان تعریف می شود. خوشبختانه اجرای این طرح در این مسیر گام برداشته است.
وی در بیان میزان تطابق اجرای این طرح با اهداف تعریف شده، ادامه داد: اجرای این طرح باعث شد که در حوزه دولت الکترونیکی در دو سال متوالی به عنوان سازمان و طرح برتر در بین کل طرح های کشور معرفی شود.
کرباسیان یادآور شد: افزایش رضایت مودیان براساس نظرسنجی صورت گرفته در رابطه با دولت الکترونیک، شناسایی مودیان جدید که بالغ بر 20 هزار تومان به منابع درآمد از طریق جلوگیری از فرار مالیاتی افزوده است، مودیان جدید و کاهش رسیدگی با توجه به استفاده از مدیریت اریس به طرح های محدود شده، 25 درصد مودیان و بقیه نیز در ارتباط با این مدیریت مورد ارزیابی قرار داده شده است.
وی تصریح کرد: از سال 1390 تاکنون که اجرای این طرح آغاز شده است، 28 هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی به همراه داشته و در سال 96 نیز درآمد مالیاتی 96 هزار میلیارد تومان بوده است که نشان می دهد در پناه اجرای این طرح درآمدها 4 برابر افزایش داشته است.
وزیر اقتصاد با اشاره به وضعیت پیمانکاران خارجی تاکید کرد: هم اکنون در کشور پیمانکار خارجی وجود ندارد چرا که از حدود یک سال گذشته آن ها خلع ید شده اند بنابراین این باعث افتخار است که بگویم در شرایط کنونی همه این اقدامات توسط تحصیل کردگان و متخصصان کشور انجام می شود و همین امر باعث خلع ید پیمانکاران شده و ضمانت نامه آن ها نیز در حال ضبط است.
کرباسیان افزود: این درست است که یک کندی در سیستم وجود داشته که شاید ناشی از عدم اتکاء به نیروهای داخلی بوده است همچنین استفاده از پیمانکاران خارجی به ارث رسیده که نتوانسته اند با نیروهای داخلی تعامل مثبتی داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه مجلس در برنامه ششم توسعه تمهیداتی پیش بینی کرده که وزارت ارتباطات نیز به عنوان عامل چهارم و ناظر در این موضوع همکاری داشته باشد که آن ها می توانند این گزارش را تائید کنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی عنوان کرد: طرح جامع مالیاتی از 4 سامانه تشکیل می شود که عملا دارای 14 ماژور و 40 زیرسامانه بوده که تقریبا اجرایی شده است اما هنوز نهایی نشده و براساس زمان بندی صورت گرفته در حال اجرا و دنبال شدن است.
کرباسیان بیان کرد: 4 سامانه اصلی در اختیار پایگاه اطلاعاتی و مودیان مالیاتی است که می توان گفت در این پایگاه اطلاعاتی بالغ بر یک میلیارد و 300 میلیون رکورد اطلاعاتی واریز شده که به پرونده مودیان وصل شده است در نتیجه بعد از مراجعه هر مودی می توان به رکوردهای اطلاعاتی وی دسترسی پیدا کرد که این امر تاثیر بسزایی در استفاده از کاغذ دارد.
وی یادآور شد: این امر باعث شده که سال گذشته 2 میلیون رکورد مالیاتی فاقد سوابق نظام مالیاتی شناسایی شود که وقتی اطلاعات را از بخش های مختلف بگیریم و در پرونده قرار دهیم اگر فردی فاقد پرونده باشد برای وی پرونده تشکیل می شود بنابراین از این طریق تاکنون 2 میلیون نفر شناسایی شده اند، همچنین 22 هزار فرار مالیاتی کشف شده است. ما از طریق این سامانه با 22 وزارتخانه، سازمان و بانک نیز اتصال داریم.
وزیر اقتصاد افزود: دومین سامانه خدمات الکترونیکی مالیاتی است که منجر به این شده که 4.5 میلیون یا 45 میلیون اظهارنامه به صورت الکترونیکی گرفته شود بنابراین هیچ اظهارنامه کاغذی در این سامانه گرفته نشده چرا که تمام مراحل ثبت نام، پرداخت تا اعتراض و شکایات هم به صورت الکترونیکی انجام شده است.
وی مطرح کرد: ما اگر بتوانیم سیستم موبایل محور را هم اضافه کنیم تا پایان سال جاری به سازمان ثبت هم وصل می شویم که از طریق آن مالیات نقل و انتقال و مالیات بر ارث نیز از طریق الکترونیک انجام خواهد شد.
وزیر اقتصاد افزود: سامانه سوم مدیریت فرآیندهای درون سازمانی است که امسال 100 درصد عملیاتی می شود و این در حالی است که تاکنون تنها 30 درصد از آن عملیاتی شده بود بنابراین تحقق این مهم باعث می شود بتوانیم ارتباط با ارباب رجوع را نیز به صورت الکترونیکی انجام دهیم.
کرباسیان اظهار کرد: سامانه چهارم مدیریت ریسک و انتخاب الکترونیک برای حسابرسی است به این صورت که اگر 25 درصد از مودیان برای حسابرسی توسط سامانه انتخاب شوند و حدود 50 پارامتر و عامل تعیین می کنند که روی کدام یک از آن ها باید متمرکز شویم.
وی با اشاره به وضعیت پیمانکاران خارجی که در سوال ربیعی فرادنبه آمده است، تاکید کرد: انعقاد قرارداد با پیمانکاران خارجی در سال های 89 و 90 صورت گرفته و بعد از اعمال تحریم ها مشکلاتی ایجاد شد که باعث شد به سمت استفاده از نیروهای داخلی حرکت کنیم بنابراین در شرایط کنونی پیمانکاران خارجی خلع ید شده اند و ضمانت نامه آن ها نیز در حال ضبط شدن است بنابراین پیمانکار خارجی در کشور وجود ندارد ضمن اینکه این امر باعث شده که برای عملیاتی کردن طرح های خود با اتکا به نیروهای داخلی پیش برویم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پایان ضمن تشکر از همکاری مجلس و کمیسیون اقتصادی تصریح کرد: امیدواریم که با تصویب قوانین مجلس بتوانیم مالیات ارزش افزوده صندوق فروش و مالیات مستقیم نیز در دستورکار قرار گیرد.