نوآوران آنلاین- دکتر حامد برکاتی در نشست خبری که به مناسبت هفته سلامت مردان برگزار شد، با بیان اینکه امسال سیزدهمین سالی است که هفته سلامت مردان را برگزار میکنیم، گفت: اولین بار این هفته در ۲۳ خرداد ماه ۱۳۸۵ مطرح شد و با سه استراتژی اصلاح سبک زندگی، حوادث ترافیکی و فعالیت فیزیکی در مردان اقداماتمان را اغاز کردیم. باید توجه کرد که طبق بررسیهای وزارت بهداشت، سلامت در جنس مذکر در همه گروههای سنی نسبت به جنس مونث بیشتر در معرض خطر بوده است.
وی با بیان اینکه زنان سبک زندگی سالمتری را نسبت به مردان دارند، افزود: پیامدهای نامطلوب سلامت هم در بین پسران و مردان بیش از زنان و دختران بوده است. باید توجه کرد که مردان بیشتر با نابرابری در حوزه سلامت مواجهند که بخشی از آن ناشی از رفتار مردان است که به دلیل احساس رویین تنی و عدم نیاز به مراقبت، تصوراتی اشتباه دارند.
برکاتی تاکید کرد: چاقی، اضافه وزن، اعتیاد، چربی خون و فشار خون پنج علتی هستند که سلامت مردان را در کنار حوادث ترافیکی تحت تاثیر قرار میدهد. علی رغم اینکه به طور متوسط سطح تحصیلات مردان جامعه از زنان بیشتر است، اما سواد سلامت در مردان کمتر است. طبق بررسیهای ما، مردان ۴۰ درصد سواد سلامت را از رسانه ملی، ۴۰ درصد را از پزشکان و گروههای سلامت و حدود ۲۰ درصد را از شبکههای اجتماعی و اینترنتی میگیرند که البته در سالهای اخیر دریافت اطلاعات از شبکههای اجتماعی رو به تزاید بوده و در آینده شبکههای اجتماعی محل مداخلهای برای سلامت مردان خواهند بود.
برکاتی ادامه داد: در عین حال به طور متوسط زنان ایرانی دو تا سه درصد بیش از مردان واجد بیمه عمومی و مکمل هستند.
وی با بیان اینکه بحث سلامت مردان در دنیا جدید است، گفت: امروزه کشورهای زیادی به این اولویت به عنوان بدنه موتور محرکه اقتصادی کشور توجه دارند. هفته ملی سلامت مردان با شعار "مردان سالمتر و فعالتر" در حال برگزاری است. باید توجه کرد که عمده درگیریهای سلامتی در مردان ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی است که شاخص آن ۱۷۷ مرگ در هر ۱۰۰ هزار نفر در مردان است. دیابت، سرطان و حوادث ترافیکی نیز در این حوزه قرار دارند. البته حوادث ترافیکی که در گذشته بین ۲۴ تا ۲۵ هزار مرگ را به خود اختصاص میداد، در سالهای اخیر کاهش داشته و به حدود ۱۶ هزار مرگ رسیده است.
برکاتی با بیان اینکه حوادث ترافیکی و خشونتبار در مردان بیشتر است، گفت: بیماریهای روانی که منجر به مرگ میشود نیز در مردان بیش از چهار برابر زنان است؛ به طوریکه در مردان ۷.۱ درصد و در زنان ۱.۷ درصد در هر ۱۰۰ هزار نفر است. همچنین حوادث ترافیکی در مردان سه برابر بیش از زنان منجر به فوت میشود.
برکاتی با بیان اینکه از هر پنج مرگ ناشی از خشونت، چهار مرگ مربوط به مردان و یک مرگ مربوط به زنان است، گفت: در مرگ ناشی از جنگها نیز از هر ۱۰ مورد ۹ مرگ مربوط به مردان است که این موضوع نشان میدهد مردان بیش از زنان آسیب پذیرند و در عین حال مراقبت کمتری از خود دارند و سواد سلامتشان نیز کمتر است.
وی با بیان اینکه با آغاز طرح تحول نظام سلامت، برنامههای جدیدی در حوزه سلامت میانسالان برای زنان و مردان آغاز شد، افزود: در حال حاضر در حال تدوین برنامه استراتژیکی برای مردان هستیم که در سال آینده انجام میشود و در این برنامه نگاه ویژهای به سلامت مردان خواهیم داشت.
برکاتی ادامه داد: در کشورهایی که خدمات سلامت به صورت عادلانهتر به دو جنس ارائه داده میشوند، تفاوت امید به زندگی میان زنان و مردان کمتر است. امیدواریم در سالهای آینده با برنامههای راهبردی، اقدامات خوبی در این حوزه انجام دهیم. البته ما خدمات مراقبت و ارتقای سلامت و غربالگری را برای بیماریهای آقایان ارائه میدهیم و هر سه سال یک بار مردان بالای ۳۰ سال در کشور این خدمات را دریافت میکنند. در عین حال اولویتهای شش گانهای را در حوزه سلامت مردان تدوین کردهایم که سه موردشان موجب مرگ مردان و سه موردشان هم موجب بیماری در مردان میشوند.
وی افزود: بیماریهای قلبی عروقی، حوادث و سرطانها مواردی هستند که منجر به مرگ در مردان میشوند. همچنین ۱۱ علت مرگ مردان ۳۰ تا ۷۰ ساله در کشور، بیماریهای قلبی عروقی، حوادث ترافیکی، سکتهها، دیابت، سرطان دستگاه گوارش، خشونت، سرطان ریه، فشار خون، خودکشی و بیماریهای تنفسی است. همچنین مواردی که منجر به بیماری در مردان ۳۰ تا ۷۰ ساله میشود عبارتند از اختلالات روانی، اختلالات اسکلتی، اختلالات باروری و جنسی که در ۲۵ درصد موارد برای مردان مشکل آفرین است. همچنین باید توجه کرد که ۵۷ درصد مردان از بیماریهای عفونی جنسی رنج میبرند و دیر برای مداخله مراجعه میکنند.
وی با بیان اینکه ما انتظار داریم سالانه ۳۲ درصد از مردان برای دریافت خدمت به مراکز جامع سلامت و پایگاههای بهداشتی مراجعه کنند، گفت: این در حالیست که میزان مراجعه مردان به این مراکز بسیار کمتر است. از طرفی ۸۰ درصد جمعیت کشور در سامانه سیب ثبت نام شدهاند و اگر برای دریافت خدمت مراجعه نکنند از طریق فراخوان تلفنی با آنها ارتباط میگیریم. در عین حال قرار است طرحی به صورت پایلوت اجرا شود تا برخی از مراکز سلامت در نوبت بعد از ظهر هم فعال باشند. در عین حال اکنون در بسیاری از شهرستانهای کشور خدماتمان را به محل کار بردهایم و غربالگری سلامت را به طور هماهنگ در محل کار مردان انجام میدهیم.