بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/09/03
شماره 2591 - تاریخ 1403/09/03
آخرین اخبار
تا ۲۰۲۶ شاهد یکی از بهترین تیم ملی‌ها خواهیم بود
سندرم نیمه دوم، معضل جديد امیـر!
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (3 آذر 1443)
تذکره مولانا حسین انتظامی
چراغِ خاموشِ روزنامه‌نگاری حرفه‌ای
ابراز نارضایتی کارفرمایان از استخدام «نسل Z» در سراسر دنیا
اگر از بی حجابی رنج می‌برید، با ما تماس بگیرید!
ضرورت دیپلماسی غذایی
تعمیق شکاف میان مردم و حکومت در سایه فیلترینگ
تقابل یا تعامل با مخالفین؛ کدام یک به تحقق اهداف دولت پزشکیان می انجامد
استندآپ‌کمدی؛ ژانر دشواری‌ها
نوجوانان؛ قشری که جدی گرفته نمی‌شوند
صبحانه با کروکودیل‌ها؛ ولادیمیر و استراگون در ولنجک!
افزایش سرمایه اجتماعی؛ مهم ترین عامل موفقیت دولت پزشکیان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
رونق تئاتر به رونق فرهنگ جامعه می‌انجامد
افزایش قیمت خوردو پذیرفتنی نیست، مجلس ورود می کند
آیا اصلاح‌طلبان و اصولگرایان توانایی نجات اقتصاد ایران را دارند؟
شنیده شدن زنگ خطر بروز بحران های خانوادگی در جامعه
عینیت اجتماعی (۵)
تذکره مولانا محمد باقر قالیباف
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (30 آبان 1443)
پیش‌بینی سقوط رشد اقتصادی اروپا
آفت های زندگی مشترک
کار سخت پزشکیان
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (29 آبان 1443)
افزایش نگرانی های اجتماعی به دنبال نبود ثبات اقتصادی
ضرورت رفع فیلترینگ پلتفرم های اجتماعی در ایران
چه میزان ورزش برای سالم ماندن نیاز داریم؟
اصلاحات پلیس گرجستان در مبارزه با فساد
چرا موفق به صادرات خودرو نشدیم؟
خدشه دار شدن اعتماد عمومی به دنبال مشکلات اقتصادی
حیرت‌زدگی روس‌ها از شناخت ادبی ایرانیان
نقش رسانه ها در کنترل خشونت اجتماعی
برخورد قهری، نسخه شفابخش کنترل خشم در جامعه نیست
افزایش تولید و عرضه مسکن؛ راهکاری برای برون رفت از بحران
فشار انرژی بر دولت چهاردهم
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (28 آبان 1443 )
فروپاشی صنعت قطعه‌سازی؛ به دنبال قیمت‌گذاری دستوری
در باب معنای آزادی
بی‌توجهی قشر کم‌درآمد به سینما
مسکن ؛ استخوانی در گلوی دولت چهاردهم‌
تحقق رشد اقتصادی؛ منوط به بازنگری در مسیرهای کسب و کار
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (27 آبان 1443)
پرواز تیم ملی فوتبال به قرقیزستان
رشد اعتیاد اینترنتی؛ در سایه استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی
شنیده شدن زنگ خطر قتل های خانوادگی در سایه خشونت فروخفته
«آینه جادویی» در تماشاخانه ‌صحنه ‌آبی
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (۲۶ آبان ۱۴۴۳)
رقابت نابرابر شبکه های اجتماعی و رسانه های مکتوب
کد خبر: 34127 | تاریخ : ۱۳۹۶/۶/۲۵ - 11:48
حرکت به سوی توسعه همه‌جانبه در جامعه‌‌ای امن نه امنیتی
معاون وزیر علوم دولت اصلاحات در گفت‌و‌گو با نوآوران تأکید کرد:

حرکت به سوی توسعه همه‌جانبه در جامعه‌‌ای امن نه امنیتی

«جامعه‌ای امن نه امنیتی»؛ آرمانشهری که بسیاری بر آن تأکید می‌کنند اما در عمل آنطور که باید و شاید شاهد آن نخواهیم بود.

نوآوران آنلاین-  بر کسی پوشیده نیست که در فضای امن و به دور از وجود برخی فشارها و محدودیت‌ها شاهد حرکت به سوی توسعه همه‌جانبه در همه عرصه‌ها خواهیم بود.  
در جامعه امنیتی به دلیل نبود مجالی برای فعالیت خرد جمعی نمی‌توان به رفع مشکلات و نواقص امید داشت. شاید از‌این‌روست که دکتر روحانی رئیس‌جمهور کشورمان بارها به صراحت بر این امر مهم تأکید کرده است که جامعه باید امن باشد نه امنیتی.
در همین خصوص به گفت‌و‌گو با غلامرضا ظریفیان، معاون وزیر علوم دولت اصلاحات پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.
 طی سال‌های اخیر بسیار بر این موضوع تأکید شده است که باید به سمتی حرکت کنیم که فضای کشور امن باشد نه امنیتی. به نظر شما تا چه حد ضرورت این امر احساس می‌شود؟
حکمرانی مطلوب مبتنی بر چند شاخص است که یکی از مهم‌ترین آن‌ها احساس امنیت شهروندان است. شهروندان باید در عرصه‌های مختلف چه در زندگی شخصی و چه در عرصه فعالیت اجتماعی در چارچوب قوانین بالادستی کشور احساس امنیت کنند. متأسفانه در زمینه‌های اقتصادی نبود امنیت سرمایه‌گذاری موجب می‌شود که افراد سرمایه‌های‌شان را پنهان نمایند. در زمینه فعالیت‌های اجتماعی نیز اگر افراد احساس امنیت نکنند، کمتر به مشارکت در این عرصه خواهند پرداخت. درحالی‌که یکی از مهم‌ترین شاخص‌های حکمرانی مطلوب افزایش مشارکت‌عمومی است و مهم‌ترین شکل مشارکت در عرصه تعیین سرنوشت هر جامعه انسانی است و احزاب و افراد و گروه‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد در چارچوب قانونی باید احساس امنیت کنند. در جامعه‌ای که همه دستگاه‌های امنیتی تلاش می‌کنند تا امنیت را برای زیست سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هموار کنند، افراد نیز احساس امنیت می‌کنند و در چنین جامعه‌ای است که شاهد همبستگی اجتماعی خواهیم بود و اعتماد افراد به ساختارهای جامعه بسیار افزایش می‌یابد چراکه افراد احساس می‌کنند که در پناه قانون و نیروهایی قرار دارند که اگر کسی امنیتش را بر هم بزند آن نیروها درواقع وارد عمل خواهند شد. از‌این‌رو فضای جامعه امن و نه امنیتی، فضایی متکی بر مشارکت و شفافیت خواهد بود و تکیه بر قانون و قانون‌گرایی را در همه زمینه‌ها شاهد خواهیم بود. به میزانی که جامعه‌ای در ساختارها و فرآیندها میل به امنیتی شدن و نه امن شدن یابد، به همان اندازه دچار بحران‌های جدی و شکاف‌های عمیق خواهد شد و این شکاف‌ها جامعه را به سمت تنازعات و درگیری‌ها و رانت‌خواری‌ها و سوء‌استفاده‌ها می‌برد. به میزانی که جامعه امنیتی شود حکایت از این دارد که جامعه با بیماری و مشکلات و آسیب‌های جدی مواجه می‌شود. وقتی جامعه‌ای امن می‌شود و دستگاه‌های امنیتی که حافظ این جامعه امن هستند در این فضا عمل می‌کنند، نشان از آن دارد که یک جامعه از سلامت برخوردار است. جامعه ما به دلیل فرصت‌ها و ظرفیت‌های بسیار خوبی که دارد، شایسته این است که درواقع به سمتی حرکت کند که جامعه‌ای امن و نه امنیتی باشد. از‌این‌رو به نظر من این یک چشم‌انداز خوب است و باید همه آحاد جامعه و همچنین ساختارها و بازیگران عرصه مدیریت کشور کمک کنند هرچه سریع‌تر شاخص‌های جامعه امن تقویت شود. امن بودن جامعه نشان از  سلامت و نشاط و پیشرفت آن جامعه دارد و هر چقدر که فضای امنیتی در جامعه‌ای حاکم باشد، نشان‌دهنده آسیب‌ها و بیماری‌ها و درواقع کاستی‌هایی است که جامعه از آن رنج می‌برد. ترس و بی‌اعتمادی و نگرانی نیز از جمله ویژگی‌های جامعه امنیتی و نه امن است.  
 در جامعه امن استعدادها امکان رشد و ظهور می‌یابند در حالی‌که در جامعه امنیتی این امکان وجود نخواهد داشت. آیا شما هم اعتقاد دارید که در جامعه امن با مشکلات کمتری نسبت به جامعه امنیتی مواجه خواهیم بود؟
قطعاً همین طور است در جامعه امن افراد این فرصت را می‌یابند که استعدادها و توانایی‌های‌شان را تقویت کنند. همچنین در جامعه امن به خوبی امکان رشد و توسعه فراهم می‌شود. در جامعه امن در بسیاری از زمینه‌های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی شاهد کاهش مشکلات خواهیم بود و شایسته‌سالاری و توزیع عادلانه ثروت نقش اصلی را ایفا خواهند کرد. همچنین توزیع عادلانه قدرت نقش اصلی می‌یابد نه رانت‌ها و روابط پنهانی و زد‌و‌بندهای نامتعارفی که در جامعه صورت می‌گیرد. طبیعتاً این جامعه احساس نشاط و گشادگی می‌کند. در جامعه امنیتی شما به جای انبساط، انقباض و به جای گشادگی، سرخوردگی را شاهد خواهید بود و بدتر از آن در جوامع امنیتی، افسردگی جای نشاط در میان افراد را می‌گیرد.
 خوشبختانه در چهار سال اخیر شاهد این بودیم که تشکل‌های دانشجویی از فضای بهتری برای فعالیت برخوردار شدند و فضای دانشگاه‌ها بهتر شد. به نظر شما در جامعه امن و نه امنیتی فعالیت دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشجویی چطور خواهد بود؟
ین تجربه عینی و عملی است که هر چه فضای فعالیت‌های دانشجویی را که لازمه‌اش تقویت احساس امنیت برای دانشجوست، بیشتر به رسمیت بشناسیم، شاهد خواهیم بود که فعالیت‌های دانشجویان در فضای امن بهتر رشد می‌یابد نه در فضای امنیتی. هرچه این فضای امن و نه امنیتی تقویت شود، احساس امنیت بیشتری احساس می‌شود و تجربه نشان می‌دهد که جامعه امن و نه امنیتی به شدت با کاهش آسیب‌های روحی و اجتماعی مواجه خواهد بود. به این معنا که نسبت مستقیمی میان احساس امنیت و نشاط و حضور در عرصه‌های سیاسی و کاهش آسیب‌های اجتماعی و اخلاقی با امن بودن جامعه برقرار است. در جامعه امن استعدادها مجال بروز می‌یابند و خرد جمعی به رسمیت شناخته می‌شود و به تبع مشارکت اجتماعی گسترش می‌یابد.

خبرنگار: آرزو قادری

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.