نوآوران آنلاین- چندی پیش خانمی جوان پا به دادسرای ویژه رسیدگی به جرائم فضای مجازی گذاشت و با تکمیل یک شکایتنامه، از فرد یا افرادی که پس از انتشار تصاویر خصوصی او در فضای سایبری برای او مزاحمت ایجاد کرده بودند، شکایت کرد.
شکایت و پرونده این خانم جوان باتوجه به به اینکه پای آبروی او در میان بود، به دستور قاضی مهدی حقدادی، جانشین سرپرست دادسرای ناحیه هفت مشهد، برای پیگیریهای فوری به پلیس فتای خراسانرضوی ارسال شد.
شاکی که با مرجوعه قضایی به پلیس فتا مراجعه کرد در مواجهه با کارشناسان پلیس فتا اظهار کرد: مدتی قبل به یک آرایشگاه در یکی از مناطق مشهد رفتم تا روی سر و صورتم کار کند. پس از اینکه کارم تمام شد، خانم آرایشگر اجازه خواست تا از من عکس بگیرد و آن را برای مشتریهایش نمونه داشته باشد. از آنجا که مشتریهایش خانم بودند، این اجازه را به او دادم. اما روز بعد با مراجعه به کانال تلگرامی این آرایشگاه متوجه شدم که تصاویر سر و صورت من درون این کانال گذاشته شده است. بلافاصله با او تماس گرفتم و اعتراض کردم و حدود ٢۴ساعت بعد تصاویر من از روی این کانال برداشته شد.
این خانم جوان در ادامه گفت: مشکل از آنجایی شروع شد که یکی از دوستانم با من تماس گرفت و اعلام کرد که تصاویرم در یکی از کانالهای تلگرامی قرار گرفته است. وقتی به آن کانال مراجعه کردم و تصاویرم را دیدم به مدیر این کانال پیام دادم و از او خواستم که تصاویرم را حذف کند، اما این فرد با فحاشی اعلام کرد که تصاویر را برنمیدارد.
کارشناسان پلیس فتا با جمعآوری سرنخهای موجود در فضای مجازی و بررسی اظهارات شاکی، توانستند دو شماره تلفنی را که ازطریق آنها تصاویر بارگذاری شده بود شناسایی کنند و مالکان آنها را به پلیس فتای خراسان رضوی فرابخوانند.
مالک یکی از سیمکارتها که ازطریق آن، تصاویر شاکی در کانال ویژه کاشت تخصصی ناخن و مژه قرار گرفته بود، مرد جوانی بود. این مرد جوان اعلام کرد که حدود یک سال است این خط در اختیار همسرش قرار دارد. با احضار همسر این مرد او به اشتباهش در بارگذاری تصاویر این خانم اعتراف کرد و گفت: پس از شکایت تلفنی این خانم، من تصاویر را حذف کردم و دیگر نمیدانم چه کسی تصاویر او را در فضای مجازی منتشر کرده است.
پیگیری کارشناسان نشان داد که مالک خط بعدی خانمی میانسال است. این خانم میانسال اعلام کرد که پیامها را دخترش در فضای مجازی منتشر کرده و او هیچ اطلاعی از این موضوع ندارد و بعدا متوجه این پیامها شده است.
با احضار دختر این خانم، او با قبول اتهامش اعلام کرد: تصاویر را در یک کانال ناشناس دیدم و برای نمونه آنها را در کانال خودم، که مخصوص کاشت مژه و ناخن است، گذاشتم. بعد فردی به من پیام داد که این تصاویر را حذف کنم اما من اشتباه کردم و این تصاویر را حذف نکردم، اما بعد از آن عکسهایش را از کانالم برداشتم تا اینکه چند روز بعد، از یک خط ناشناس پیامهای تهدیدآمیزی برایم ارسال شد. از خط خودم با آن خط ناشناس تماس گرفتم ولی جواب نداد. چون نمی دانستم طرف مقابل خانم است یا آقا با تلفن همراه مادرم تماس گرفتم و متوجه شدم صاحب خط این خانم است.
ارسال پرونده به دادسرا
پس از پایان تحقیقات و تکمیل پرونده، متهمان و شاکی برای رسیدگی به پروندهشان به دادسرای ناحیه هفت مشهد، که مختص رسیدگی به جرئم فضای مجازی است، ارسال شد.
جانشین سرپرست دادسرای ناحیه هفت مشهد درباره رسیدگی به چنین پروندههایی به خبرنگار ما گفت: اگر فردی تصویر فرد دیگری را بدون اجازه درفضای مجازی منتشر کند از نگاه قانون Law مجرم است.
قاضی مهدی حقدادی افزود: افراد فعال در کلینیکهای پزشکی، آرایشگاههای زنامه و مردانه، باشگاههای پرورش اندام و آتلیههای عکاسی بههیچعنوان حق ندارند از تصویر مراجعهکنندگان برای نمونه استفاده کنند و آن را در فضای مجازی منتشر کنند.
وی با هشدار به افرادی که از اعتماد مشتریانشان سوءاستفاده میکنند، بیان کرد: اگر فردی تصویر فرد دیگری را بدون اجازه در فضای مجازی (برای نمونه کار یا با هر انگیزه دیگری) قرار دهد، قانونگذار عمل وی را جرم تلقی کرده و برای مرتکب تا دو سال حبس و جزای نقدی در نظر میگیرد.
حقدادی با بیان اینکه اگر فردی تصاویر مستهجنی از خود را در شبکههای اجتماعی منتشر کند نیز شامل این قانون میشود، از شهروندان خواست که حتما به کلنیکهای زیبایی و پزشکی، آرایشگاهها و مراکز مجاز مراجعه کنند، چراکه ممکن است با مراجعه به سایر مراکز هم پول و سلامتیشان را از دست بدهند و هم آبرویشان در فضای مجازی به خطر بیفتد.