بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/09/06
شماره 2594 - تاریخ 1403/09/06
آخرین اخبار
تأملی پیرامون جرایم محیط زیستی
بی ادعا، باجنبه،جنتلمن و تحصیل کرده
این تیم زور ندارد!
نیمه اول زدند و نیمه دوم خوردند
حدود اختیار عمل کارگردان دربرابر متن دراماتیک
حرفم را با ساز می‌زنم
زنانه شدن چهره آسیب های اجتماعی
ضرورت تدوین نقشه راه ارتقای بهره‌وری ملی
ارتباط روابط‌ عمومی و رسانه؛ دوستی یا دشمنی؟
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (6 آذر 1443)
جامعه را وارد بازی کنید
تلخک با موضوع: خاموشی و برق گرفتگی!
آزادی در اندیشه دینی
عینیت اجتماعی (۶)
نمایش «دیگری شبیه خودش» در تماشاخانه استاد مشایخی
بخش انرژی کشور نیازمند تحول بنیادین است
تا ۲۰۲۶ شاهد یکی از بهترین تیم ملی‌ها خواهیم بود
سندرم نیمه دوم، معضل جديد امیـر!
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (3 آذر 1443)
تذکره مولانا حسین انتظامی
چراغِ خاموشِ روزنامه‌نگاری حرفه‌ای
ابراز نارضایتی کارفرمایان از استخدام «نسل Z» در سراسر دنیا
اگر از بی حجابی رنج می‌برید، با ما تماس بگیرید!
ضرورت دیپلماسی غذایی
تعمیق شکاف میان مردم و حکومت در سایه فیلترینگ
تقابل یا تعامل با مخالفین؛ کدام یک به تحقق اهداف دولت پزشکیان می انجامد
استندآپ‌کمدی؛ ژانر دشواری‌ها
نوجوانان؛ قشری که جدی گرفته نمی‌شوند
صبحانه با کروکودیل‌ها؛ ولادیمیر و استراگون در ولنجک!
افزایش سرمایه اجتماعی؛ مهم ترین عامل موفقیت دولت پزشکیان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
رونق تئاتر به رونق فرهنگ جامعه می‌انجامد
افزایش قیمت خوردو پذیرفتنی نیست، مجلس ورود می کند
آیا اصلاح‌طلبان و اصولگرایان توانایی نجات اقتصاد ایران را دارند؟
شنیده شدن زنگ خطر بروز بحران های خانوادگی در جامعه
عینیت اجتماعی (۵)
تذکره مولانا محمد باقر قالیباف
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (30 آبان 1443)
پیش‌بینی سقوط رشد اقتصادی اروپا
آفت های زندگی مشترک
کار سخت پزشکیان
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (29 آبان 1443)
افزایش نگرانی های اجتماعی به دنبال نبود ثبات اقتصادی
ضرورت رفع فیلترینگ پلتفرم های اجتماعی در ایران
چه میزان ورزش برای سالم ماندن نیاز داریم؟
اصلاحات پلیس گرجستان در مبارزه با فساد
چرا موفق به صادرات خودرو نشدیم؟
خدشه دار شدن اعتماد عمومی به دنبال مشکلات اقتصادی
حیرت‌زدگی روس‌ها از شناخت ادبی ایرانیان
نقش رسانه ها در کنترل خشونت اجتماعی
کد خبر: 585068 | تاریخ : ۱۴۰۳/۹/۶ - 00:57
جامعه را وارد بازی کنید

جامعه را وارد بازی کنید

عبداله لطفی / فعال اقتصادی ـ سیاسی

نوآوران آنلایناگرچه کُند اما پوسته سازمان دولت درحال تغییر است و به­ زودی نیز تکمیل خواهد شد و امیدواریم مدیران و کارشناسان شایسته­تری متصدی امور اجرایی و اداره دولت شوند. دولت، مغز متفکر و موتور محرکه کشورهاست ولی جامعه هم منبع تأمین قدرت موتور و کمک­کننده به مغز موتور است. اگرچه سیاستگذار، دولت است و منابع و قدرت دست اوست اما بدون کمک و در واقع مشارکت جامعه، هیچ دولتی موفق نشده به توسعه و پیشرفت دست یابد و حتی قادر نبوده قدم از قدم بردارد.

نقش، سهم و میزان نقش­آفرینی "جامعه" در کشورهای مختلف بسته به ماهیت و رویکرد دولت­ها (دولت در معنای کلیت نظام و کشور) متفاوت است؛ دولت­های مدعی دموکراسی، منبع اصلی قدرت دولت را مردم و جامعه اعلام می کنند و تا حد زیادی نیز عمل می­کنند، دولت­های پادشاهی، توتالیتر و اقتدارگرا، نقش و سهم کمتری برای مردم قائل اند اما همان­ها نیز کم و بیش در پی جلب رضایت مردم یا دست­ کم، جلوگیری از تشدید نارضایتی ­ها هستند، اما در دولتی چون نظام ما که نظامی رهیده از یک نظام مبتنی بر نظر و تصمیمات یک­ نفره و با گرایش به سمت سهامداری و مشارکت مردم در حکومت (البته با نوسان میزان و نوع سهم) در حال توسعه محسوب می ­شویم، علی رغم موانع تاریخی و فرهنگی و چالش­های سیاسی، ظرفیت استفاده از منبع عظیم جامعه برای اداره کشور وجود دارد اما در دولت­های مختلف دچار نوسان در کمیت و کیفیت این استفاده شده است.

نیازی نیست به صحبت­های رئیس ­جمهور محترم و مدیران ارشد سیاسی ـ اقتصادی ارجاع دهیم تا بخواهیم اثبات کنیم که با مشکلات و بحران­های بسیاری مواجه هستیم و نیاز به کمک داریم؛ وجود بحران­ها و مشکلات یا به تعبیر جدیدتر آن، ناترازی­ها در همه بخش­ها، امری بدیهی و مسجل میان مردم و مسئولین است.

از دیگر سو نیازدولت به منابع قدرت مالی و اقتصادی و سیاسی-اجتماعی نیز محرز و زبان حال هر روزه رئیس جمهور و تیم اوست.

این نکته غیرقابل انکار است که راه و راهکار هر دو نزد خود ماست! شاید این سوال پیش آید چطور؟ در پاسخ باید گفت که به واسطه استفاده از ظرفیت جامعه، بهره­برداری از منابع لایزال قدرت جامعه، جامعه مدنی و بخش خصوصی؛ لابد می پرسید چگونه؟ در پاسخ باید گفت مگر برای رشد اقتصادی و افزایش تولید ناخالص ملی، سرمایه لازم نداریم؟ مگر سرمایه جز "کار" و "تکنولوژی" است؟ مگر نیروی کارکم داریم؟ مگر همین نیرو آن سوی جهان، ارزش­افرینی نمی­کند؟ اقلیم و فضای جغرافیایی ما که با آنها تفاوتی ندارد و حتی بعضا از مزایای بهتری نیز برخورداریم. شاید فضای سیاسی اجتماعی­مان به گونه ای است که جوانانی که در ایران خروجی ندارد، آن سوی مرزها ارزش­ آفرینی می کنند.

لذا بدیهی است که فضای اجتماعی باید تغییر کند، فضای کار باید تغییر کند؛ مبانی و زیربنای این تغییرات در قوانین و در رویکردهای اعلامی رهبر معظم انقلاب نیز موجود است (به عنوان مثال سیاست های ابلاغی اصل 44 ایشان که می­توانست انقلابی در اقتصاد ایجاد کند). فقط باید دولت­ها از لاک توطئه­پنداری و مقصریابی خارج شوند و از باتلاق دولت فربه بیرون بیایند و به جامعه و جامعه مدنی رجوع کنند. این به نفع خودشان نیز هست و علاوه بر افزایش نیرو برای پیشبرد امور و حل مشکلات، مسئولیت صد درصدی همه مشکلات را ـ که مردم به درستی متوجه دولت می­دانند ـ از دوش دولت برداشته و مسئولیت مشترک دولت - ملت جایگزین می­شود.

یا مگربرای افزایش قدرت سیاسی نظام، همین مردم (سرمایه اجتماعی) موردنیاز نیست؟ مگر همین جامعه، آن قدرت سیاسی دهه اول انقلاب را نیافرید که کشور توانست با مجموعه ای از انواع بحران­ها عبور نماید؟ پس با اندکی امید دادن به مردم باید سرمایه اجتماعی را تقویت کرد و نیروی لازم برای افزایش قدرت سیاسی را فراهم کرد.

امروزه انتظارات [به حق] از دولت بسیار بالا رفته است؛ چراکه دولت دارای تمامی اختیارات می باشد و طبیعی است که پاسخگویی نیز بر عهده دولت است. من له الغنم له الغرم!

دولت اما توان پاسخگویی به همه مطالبات و توقعات را ندارد، دولت برای همه جا ندارد، همه که نمی­توانند در دولت سمت بگیرند لذا باید گستره منافع را از دولت به جامعه نیز گستراند و به جامعه مدنی نیز قدرت داد تا مطالبه به حق قدرت­خواهی و منزلت­خواهی مردم در جامعه و جامعه مدنی نیز امکان ارضاء پیدا کند.

آقای پزشکیان؛ از آن شهروندی که در کربلا مستمر داد می‌زد: "آقای پزشکیان آقای پزشکیان... " تا مردمی که با دیدن شما هجوم می‌آورند برای سلفی گرفتن تا نویسندگان، روشنفکران، توصیه‌کنندگان، نصیحت کنندگان، تئوری دهندگان و... همه و همه دنبال منزلت‌ اند، با تقویت جامعه و جامعه مدنی، هم این منفعت را به آنها بدهید هم به خود کمک کنید. آن گاه همه مشکلات حل می‌شود، مطمئن باشید؛ هم تجربه جهانی هم تجربه زیسته خودمان این را ثابت کرده است.

باور کنید مردم با همه مشکلات و نامیدی ها بازهم آماده اند. آماده برای کمک در اداره کشور، البته جامعه نیز همچون دولت حق­الزحمه می­خواهد! ولی خوشبختانه این حق­الزحمه در بخش سیاسی، مادی نیست و همان منزلت گفته­ شده است، در بخش اقتصادی هم البته جامعه آورده هایی خواهد داشت و بخشی از تولید خود را به عنوان حق­الزحمه برمی­دارد؛ فراهم­کردن این فضا با شماست.

آقای دکتر پزشکیان؛ چنانچه خودتان نیز به درستی در تبلیغات انتخاباتی روی بهسازی وضعیت ساختار و کارشناسی دولت تأکید داشتید، در این امر خیر و بنیادین تعجیل کنید و از این سازمان اداری و سیاسی که همه چیزمان دولتی است، به سمت گسترده­ترکردن دامنه قدرت یعنی ملحق­کردن ظرفیت جامعه حرکت کنید. در کشور ما حتی خصوصی ها نیز مستقیم و غیرمستقیم دولتی­اند؛ حتی حزب و روزنامه­ها و شرکت­های به­ ظاهر خصوصی­مان؛ این وضعیت قابل دوام نیست. دولتی فربه که نیروهای با ظرفیت را بدون فکر و برنامه جذب کرده و نه حقوق مناسبی می­تواند بدهد نه خروجی درستی از آنها بگیرد، نمی­تواند ارزش­آفرین باشد. مستخدم دولتی که نتواند یک مغازه یا یک شرکت      5نفره را اداره کند و هیچ نسبت و درکی از شرایط مردم و جامعه ندارد، نمی­تواند ارزش­آفرین باشد؛ این است وضعیت موجود سازمان اداری ما، اگر سیاست اشتباه برخی دولت­ها شغل­آفرینی با استخدام در دولت بوده، شما این سیاست اشتباه را اصلاح کنید و با بهسازی سازمان دولت و تقویت و توسعه جامعه، جامعه مدنی و بخش خصوصی، بر درآمد و قدرت کشور بیفزایید، فرصت کوتاه و زمان اندک است. 

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.