بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/09/03
شماره 2591 - تاریخ 1403/09/03
آخرین اخبار
تذکره مولانا حسین انتظامی
چراغِ خاموشِ روزنامه‌نگاری حرفه‌ای
ابراز نارضایتی کارفرمایان از استخدام «نسل Z» در سراسر دنیا
اگر از بی حجابی رنج می‌برید، با ما تماس بگیرید!
ضرورت دیپلماسی غذایی
تعمیق شکاف میان مردم و حکومت در سایه فیلترینگ
تقابل یا تعامل با مخالفین؛ کدام یک به تحقق اهداف دولت پزشکیان می انجامد
استندآپ‌کمدی؛ ژانر دشواری‌ها
نوجوانان؛ قشری که جدی گرفته نمی‌شوند
صبحانه با کروکودیل‌ها؛ ولادیمیر و استراگون در ولنجک!
افزایش سرمایه اجتماعی؛ مهم ترین عامل موفقیت دولت پزشکیان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
احیا و ارتقای دو طرح با اختصاص ۲۷۰ میلیارد تومان برای حمایت از نخبگان
رونق تئاتر به رونق فرهنگ جامعه می‌انجامد
افزایش قیمت خوردو پذیرفتنی نیست، مجلس ورود می کند
آیا اصلاح‌طلبان و اصولگرایان توانایی نجات اقتصاد ایران را دارند؟
شنیده شدن زنگ خطر بروز بحران های خانوادگی در جامعه
عینیت اجتماعی (۵)
تذکره مولانا محمد باقر قالیباف
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (30 آبان 1443)
پیش‌بینی سقوط رشد اقتصادی اروپا
آفت های زندگی مشترک
کار سخت پزشکیان
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (29 آبان 1443)
افزایش نگرانی های اجتماعی به دنبال نبود ثبات اقتصادی
ضرورت رفع فیلترینگ پلتفرم های اجتماعی در ایران
چه میزان ورزش برای سالم ماندن نیاز داریم؟
اصلاحات پلیس گرجستان در مبارزه با فساد
چرا موفق به صادرات خودرو نشدیم؟
خدشه دار شدن اعتماد عمومی به دنبال مشکلات اقتصادی
حیرت‌زدگی روس‌ها از شناخت ادبی ایرانیان
نقش رسانه ها در کنترل خشونت اجتماعی
برخورد قهری، نسخه شفابخش کنترل خشم در جامعه نیست
افزایش تولید و عرضه مسکن؛ راهکاری برای برون رفت از بحران
فشار انرژی بر دولت چهاردهم
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (28 آبان 1443 )
فروپاشی صنعت قطعه‌سازی؛ به دنبال قیمت‌گذاری دستوری
در باب معنای آزادی
بی‌توجهی قشر کم‌درآمد به سینما
مسکن ؛ استخوانی در گلوی دولت چهاردهم‌
تحقق رشد اقتصادی؛ منوط به بازنگری در مسیرهای کسب و کار
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (27 آبان 1443)
پرواز تیم ملی فوتبال به قرقیزستان
رشد اعتیاد اینترنتی؛ در سایه استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی
شنیده شدن زنگ خطر قتل های خانوادگی در سایه خشونت فروخفته
«آینه جادویی» در تماشاخانه ‌صحنه ‌آبی
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (۲۶ آبان ۱۴۴۳)
رقابت نابرابر شبکه های اجتماعی و رسانه های مکتوب
ظهور پدیده "خبر جعلی" در سایه رشد شبکه های اجتماعی
تحصیلات آکادمیک هنرمند نمی‌سازد
درهم‌تنیدگی به کتابفروشی‌ها رسید
کد خبر: 177434 | تاریخ : ۱۳۹۷/۹/۷ - 17:18
فرصت طلایی دولت برای کاهش اتکا به درآمدهای نفتی در بودجه
مدیرکل سابق امور خزر و آسیای میانه وزارت نفت در گفت‌و‌گو با نوآوران تأکید کرد:

فرصت طلایی دولت برای کاهش اتکا به درآمدهای نفتی در بودجه

آرزو قادری/ روزنامه نگار

نوآوران آنلاین- همه ساله آذر ماه برنامه مالی سال آینده در قالب بودجه به مجلس تقدیم می‌شود. تجربه نشان داده است که دولت ها در ایران همواره حساب خاصی روی درآمدهای نفتی باز کرده اند و برهمان اساس اقدام به تدوین و تصویب بودجه کرده اند. این در حالی است که در شرایط کنونی این احتمال وجود دارد بسیاری از مشتریان نفت ایران تحت تأثیر فشارهای ایالات متحده امریکا از خرید نفت ایران امتناع ورزند که در چنین حالتی عقل سلیم حکم می کند وابستگی به ارزآوری حاصل از نفت در بودجه کاهش یابد تا طی سال با مشکلات ناشی از نبود این درآمدها با مشکل مواجه نشویم.

در همین خصوص به گفت و گو با محمود خاقانی، مدیرکل امور خزر و آسیای میانه وزارت نفت در دولت‌های هشتم و نهم و همچنین تحلیلگر برجسته حوزه انرژی پرداختیم که مشروح آن تقدیم مخاطبان گرامی می شود.

 

* در کشور ما بخش بزرگی از درآمدها از طریق فروش نفت حاصل می شود. درحقیقت باید گفت اقتصاد ما تک محصولی است. با توجه به این که اکنون در شرایطی به سر می بریم که امکان کاهش فروش نفت به دلیل فشارهای امریکا وجود دارد، تا چه اندازه ضرورت گسترش صادرات غیرنفتی احساس می شود؟

از سال 1384 در اقتصاد کشور از برنامه های سوم و چهارم توسعه عدول کردیم. در همان بازه زمانی نیز برنامه دورنمای بیست ساله تا 1404 را مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی مرتباً متذکر می شد که این برنامه ها را دولت نهم و دهم نادیده گرفته است. در حالی که در برنامه های سوم و چهارم عنوان شد که اقتصاد از دلار جدا شود؛ به این معنا که درآمدهای نفتی جدا شود و قیمت حامل های انرژی به تدریج افزایش یابد و یارانه سوخت بیشتر شود و در بخش های دیگر اقتصاد همچون کشاورزی، بهداشت، آموزش و ... تخصیص داده شوند. متأسفانه مجلس هفتم قیمت بنزین را در 80 تومان تثبیت کرد و بعد مجلس هشتم با تصویب قانون هدفمندی یارانه ها به اقتصاد کشور شوک بزرگی ایجاد کردند. متأسفانه پرداخت یارانه مضاعف یعنی هم نقدی و هم بنزینی نیز بر مشکلات افزود. اکنون اقتصاد ما بیش از هر زمان وابسته به درآمدهای نفتی است و اقتصادی سرشار از رانت و اختلاس، دولت نهم و دهم به دولت یازدهم تحویل داده شد و افرادی که ثروت های بادآورده در دولت نهم و دهم به دست آوردند از طریق خصوصی سازی هایی با قیمت پایین حالتی یافتند که ثروت را در جامعه به ویژه در کمتر از یکسال اخیر در دست یک درصد جمعیت کشور جمع کردند و اکنون هر کاری دوست دارند می کنند. در حال حاضر رئیس کل بانک مرکزی نظریه گسترش صادرات غیرنفتی و ارزآوری می دهد و این تصور ایجاد می‌شود که آیا برنامه منسجم میان مدت و بلندمدت است و یا این‌که تأمین کننده منافع کوتاه‌مدت اصحاب ثروت می باشد و هیچ اقناعی برای افکار عمومی در این خصوص صورت نگرفته است. اعدام افرادی همچون سلطان سکه و امثال آن قانع‌کننده افکارعمومی نیست. دولت هیچ راهی ندارد جز این که با مردم شفاف صحبت و اعلام کند که چه کسانی با پولشویی مخالفند و مانع شفاف سازی در اقتصاد کشور می شوند و چه کسانی تحریم ها را بهانه ای برای مکدر نشان دادن اقتصاد کشور می کنند برای کسب منافع شان. اگر مردم متقاعد شوند که دولت با آن ها صادق است و دادگاه های فاسدان و اختلاسگران علنی و با ذکر جزئیات باشد دولت می تواند کسب اعتماد کند. استفاده از امکانات دولتی نیز جزء درآمدهای پرسنل دولتی محسوب می شود و باید مالیات بر درآمد کسب شود. مهم ترین کاری که دولت باید انجام دهد به ویژه در شرایط کنونی که روزی 70 میلیون دلار یارانه برای سوخت حامل های انرژی صرف می شود، موافقت کند که قیمت حامل ها را به سطحی برساند که روزی 30 الی 40 میلیون لیتر قاچاق نشود و بعد مالیات ها و تعرفه های گمرکی را کاهش دهد و درنهایت مردم اعتمادشان به دولت بیشتر و واردات نیز با قیمت کمتری وارد کشور و به این ترتیب تورم نیز کنترل می شود؛ چراکه در کشور ما تورم وابسته به واردات است. آنچه را که ما صادر می‌کنیم مواد خام است و صادرات غیرنفتی مفهومی ندارد. خشکسالی اجازه نمی دهد در شرایط کنونی محصولات کشاورزی را به خارج صادر کنیم؛ از این رو باید گفت کشوری هستیم که اقتصادمان وابسته به درآمدهای نفتی است و تنها یک راه برای برون‌رفت موفقیت‌آمیز از بحران وجود دارد و این است که رانتجویان به دلیل برخورداری از قدرت و نفوذ دست‌شان کوتاه شود.

 

* آذر ماه هر سال شاهد تقدیم بودجه از سوی دولت به مجلس هستیم. شما فکر می کنید تا چه اندازه ضروری است در لایحه بودجه سال آینده دولت بدون در نظر گرفتن درآمدهای حاصل از فروش نفت، هزینه ها و درآمدها را لحاظ کند؟

در آذر ماه 96 دکتر روحانی در زمان تقدیم لایحه بودجه 97 به مجلس سخنرانی داشتند و مطرح کردند که 25 درصد نقدینگی کشور در دست عده خاصی است که این عده ثروت شان از دی ماه 96 تاکنون چندین برابر شده است. در شرایط کنونی به اعتقاد من آن ها توان و قدرت تصمیم سازی و تصمیم گیری شان ر اقتصاد کشور از سه قوه ای که در قانون اساسی از آن ها به عنوان نظام نام برده شده بیشتر است. یا پشت پرده با آن ها دولت کنار می‌آید و یا این‌‌که مجری سیاست های موردنظر آن هاست که دست به عملیات ویرانگر اقتصادی دیگری نزنند. باید دولت صادقانه مسائل را با مردم در میان بگذارد؛ چراکه دشمن روی عدم اعتماد مردم حساب باز کرده و ضعف اعتماد مردم به نظام تنها راه نفوذ دشمن است.

 

* شما تصور می کنید که بودجه سال 98 را دولت چطور تدوین کند آیا از بخشی از درآمدهای نفتی صرف نظر خواهد کرد یا این که همچون سال های گذشته بودجه سال آینده نیز متکی به درآمدهای نفتی باشد؟

دکتر روحانی حرف های خوبی می‌زند از جمله این که قصد دارد اقتصاد را از درآمدهای نفتی جدا کند، اما سال گذشته که بودجه به مجلس رفت کلی دچار تغییر شد و همه بودجه بگیرانی که تولید خاصی نداشتند بودجه را در مجلس از طریق حامیان شان تحت تاثیر قرار دادند و نهایتاً برنامه مالی یک سال دولت در مجلس به سمتی حرکت کرد که متکی به درآمدهای نفتی شد. اکنون فرصت طلایی است برای روحانی که اتکا به درآمدهای نفتی را کاهش دهد. در کنار این امر ضروری است که دولت اقدام به کاهش هزینه های جاری کند و معمولاً نیز در بودجه وقتی که هزینه ها پیش بینی می شود معمولاً محقق خواهد شد، اما درآمدها خیر. از این رو در شرایط کنونی دولت چاره ای ندارد و در جنگ اقتصادی به سر می بریم که هزینه ها را کاهش دهد. این در حالی است که در ایران هر روز بحث افزایش حقوق می شود و به دنبال آن نیز تورم افزایش می یابد این در حالی است که باید هزینه های زندگی کاهش یابد و تورم کنترل شود و نیازی به بالا رفتن حقوق و دستمزد وجود ندارد.

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.