نوآوران آنلاین-چین روز پنجشنبه ۲ فروردین (۲۲ مارس) ایالات متحده آمریکا رابه «سواستفاده مکرر» از قوانین تجارت بینالمللی متهم کرد. این اتهام پس از آن از سوی چین مطرح شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده روز گذشته اعلام کرد تعرفههای بیشتری را بر کالاهای وارداتی از چین اعمال میکند.
وزارت بازرگانی چین در واکنش به این رفتار آمریکا گفت: «شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ایالات متحده قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض کرده است و این مساله به طور جدی به سلامت تجارت بینالمللی آسیب زده و ثبات سیستم تجاری چندجانبه را تضعیف کرده است.»
همچنین سازمان تجارت جهانی روز چهارشنبه از این تصمیم واشنگتن انتقاد کرد.
بسیاری از این تصمیم آقای ترامپ ابراز نگرانی کردهاند و احتمال میدهند که این دو قدرت بزرگ اقتصادی به سمت یک جنگ تجاری پیش بروند.
پیشبینی میشود که میزان تعرفههای جدید علیه محصولات وارداتی از چین تا روز جمعه اعلام شود و به نظر میرسد که چین نیز دنبال اقدامات تلافی جویانه علیه ایالات متحده است.
در همین راستا وزارت بازرگانی چین با انتشار بیانیهای از ایالات متحده خواست تا «محیطی برای تجارت عادلانه و پایدار بین المللی» برای شرکتهای چینی فراهم کند.
سازمان تجارت جهانی تصریح کرد که ایالات متحده هنوز به طور کامل با حکم ۲۰۱۴ علیه تعرفههای ضد یارانهای تعدادی از محصولات چینی موافقت نکرده است. واشنگتن مدعی است که صادرکنندگان چینی از «سازمانهای دولتی» یارانه دریافت میکنند اما پکن این ادعا را نادرست میداند.
هدف از اعلام تعرفههای جدید از سوی ایالات متحده محدود کردن سرقت تکنولوژیهای ایالات متحده توسط چین خواهد بود.
رابرت لایتیزر، مسئول دفتر نماینده تجاری ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه گفت که این محدودیتها به بخش فناوریهای پیشرفته چین و سرمایهگذاری از سوی این کشور در ایالات متحده اعمال خواهد شد.
برخی کارشناسان با اشاره به ورود سازمان تجارت جهانی به موضوع مناقشه بازرگانی مهم میان چین و آمریکا از احتمال وقوع یک «جنگ تجاری» میان این دو کشور خبر میدهند که با توجه به تنشهای تجاری اخیر میان آمریکا و اروپا میتواند ابعادی جهانی به خود بگیرد. چاینا دیلی، روزنامه دولتی چین در این زمینه در سرمقاله خود نوشت: «جهانیان برای جلوگیری از وقوع یک جنگ تجاری باید در کنار هم بایستند چرا که چین تنها هدف آقای ترامپ نخواهد بود». نویسنده این سرمقاله همچنین با اشاره به سیاستهای حمایتی دولت ترامپ میافزاید: «تجربه نشان داده است که سیاست اقتصاد حمایتی در نهایت میتواند در جایی به نزاع و جنگ بینجامد.»
تحلیلگران معتقدند که شرکتهای ایالات متحده مانند شرکت بوئینگ، که با چین روابط تجاری کستردهای دارند ممکن است در اثر اقدامات اتلاقی جویانه احتمالی چین در برابر این تصمیم ایالات متحده، دچار ضرر و زیان شوند.