نوآوران آنلاین- بازار سرمایه در هفته ای که گذشت با توجه به تعطیلی ها دارای سه روز معاملاتی یود. شاخص کل طی سه روز معاملاتی این هفته حدود 0.3 درصد کاهش ارتفاع داد و از دو میلیون و 209 هزار واحد در پایان هفته گذشته به دو میلیون و 202 هزار واحد در پایان بورس چهارشنبه رسید. این روند در شاخص هموزن نیز دیده شده است؛ به طوری که شرکتهای کوچک و متوسط بازار سهام در این هفته به طور میانگین 0.37 درصد کاهش قیمت داشتهاند. در نهایت نیز تابلو بورس تهران رقم شاخص هموزن را 704 هزار واحد نشان داد. بازار سهام طی سه روز معاملاتی هفته گذشته به طور میانگین روزانه 5.8 میلیارد برگه سهم حجم خورد و ارزش معادل سه هزار و 66 میلیارد تومان را رقم زد. گفتنیست حدود 450 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام در هفته گذشته خارج شده است.
بزرگترین قشر ناراضی از شرایط کشور، در دولت سیزدهم میتوان گفت بورسیها بودند. سهامدارانی که به مولدترین بخش اقتصادی کشور ورود کرده ولی نه تنها از سایر بازارها عقب افتادند، بلکه بعضا با ضرر معاملات خود را ترک کرده و از بازار رخت بربستند.
حال سهامدارن و فعالان اقتصادی این روزها به تصمیم دکتر پزشکیان برای تیم اقتصادی چشم دوخته و امیدوارند تیم اقتصادی دولت جدید بتواند با تصمیمات خود، وضعیت اقتصادی کشور را بهبود ببخشد، اما هنوز برنامه مشخصی برای بازار سرمایه ارائه نشده است و لذا بازار سرگردان بوده و سمت و سویی خاصی نگرفته است. سیاستهایی که دکتر پزشکیان در دوران انتخابات جهت تنشزدایی با دنیا اعلام کردند، یک سیگنال بسیار مهم برای بازار سرمایه بود. او عنوان کرد که سایه یکی از ریسکهای سیستماتیک از بازار برداشته خواهد شد، البته نمیشود انتظار داشت این وعده به زودی محقق شود ولی ایجاد همین گفتمان باعث اعتماد بازار سرمایه شد و به همینترتیب، شاخص بورس سبز شد. اما روزهای بعد از این هیجانات خیلی زود کاسته شد و بازار متعادل و حتی منفی شد.
پرهیز از قیمتگذاری دستوری و واگذاری آن به بدنه بازار، پرهیز از مداخلات خلقالساعه و پرهیز از مداخله در معادلات بازارها از جمله اقداماتی است که میتواند بازار سرمایه را در مسیر صعودی خود قرار دهد.
نکته مهمی که دولت باید مد نظر قرار دهد پرهیز از مداخلات خلقالساعه و نبود قوانین بالادستی ثابت و لایتغیر در طول زمان است. چراکه فعال اقتصادی برای کسب درآمد در چرخه کسبوکار، احتیاج به گذر زمان دارد. اگر به مجرد سرمایهگذاری در یک بخش، دولت با هدف جبران کسری بودجه به سود این بخش دست ببرد، طبعاً باعث فراری دادن سرمایه خواهد شد.
تغییرات ساختاری همواره زمانبر است و در این میان، سهامداران نگران خواب سرمایه و عقب ماندن بازار سهام از بازارهای موازی هستند. رونق بورس نیازمند ثبات و بازگشت اعتماد است. از طرفی به منظور بهرهمندی از ابزارهای مالی جدید برای تامین مالی پروژههای کلان و زیرساختهای اصلی، باید حمایتهای ویژهای از سوی مجلس و دولت برای بازار سرمایه انجام شود.
زهرا مالمیر
کارشناس بازار سرمایه