نوآوران آنلاین- احساس تنگی نفس بعد از خوردن غذا ممکن است مشکلی جدی باشد ولی همیشه هم اینطور نیست. اگر خیلی سریع یا بیش از حد غذا خورده باشید ممکن است این علایم را تجربه کنید. با این حال این حالت ممکن است علامت یک مشکل جدی مثل بیماری رفلاکس معده GERD یا برونشیت bronchitis باشد. بنابراین مراجعه به دکتر و پیدا کردن علت دقیق آن کاملا ضروری است.
بعد از غذا خوردن به دلایل متفاوتی ممکن است احساس ناراحتی کنید. برخی از شایع ترین دلایل را می توانید در ادامه مقاله مطالعه نمایید.
1.علت تنگی نفس بعد از غذا خوردن: بیش از حد غذا خوردن یا سریع غذا خوردن
هنگامی که زیاد غذا می خورید یا به سرعت غذا را می بلعید، معده شما بزرگ می شود و شما احساس نفخ می کنید که معمولا نتیجه بلعیدن هوای زیاد حین غذا خوردن است و وقتی معده شما بزرگ می شود به دیافراگم فشار آورده که به نوبه خود باعث می شود نفس کشیدن برایتان سخت شده و احساس ناراحتی داشته باشید. دیافراگم شما فضای کمتری برای گسترش داشته ولی بدنتان هنوز به همان اندازه قبل نیاز به اکسیژن دارد که باعث می شود احساس کم بودن اکسیژن به شما دست دهد.
راه حل: به سادگی می توانید با آرام و آهسته و کم غذا خوردن از ایجاد این مشکل پیشگیری کنید.
2.علت تنگی نفس بعد از غذا خوردن: حساسیت غذایی Food Allergy
خوردن مواد غذایی که به آن ها حساسیت دارید هم می تواند منجر به تنگی نفس شود. هنگامی که سیستم ایمنی بدنتان به یک غذا یا یکی از مواد تشکیل دهنده آن واکنش نشان دهد دچار حمله آلرژیک allergy attack می شوید. اگر چه ممکن است شما به هر غذایی حساسیت داشته باشید ولی 8 خوراکی هستند که در اغلب موارد حساسیت زا هستند.
مواد غذایی حساسیت زا:
- دانه دراختان
- بادام زمینی
- تخم مرغ
- گندم
- شیر
- ماهی
- صدف
- سویا
- دانه های خاص مثل دانه خردل و دانه کنجد
راه حل: خودداری کردن از مصرف مواد غذایی حساسیت زا.
3علت تنگی نفس بعد از غذا خوردن: مشکلی در ریه ها و راه های هوایی شما
اگر دچار مشکل ریوی هستید ممکن است بعد از غذا خوردن دچار تنگی نفس شوید. مسدود شدن راه های هوایی به علت موکوس mucus یا خلط، ورود و خروج هوا از شش ها را مشکل می کند که منجر به احساس تنگی نفس خواهد شد. همچنین حین حمله آسم asthma attack ممکن است احساس تنگی نفس کنید. استفاده از اسپری آسم همیشگیتان می تواند به رهایی شما از این علایم کمک کند.
التهاب ریه یا پنومونی pneumonia هم می تواند منجر به سرفه و تنگی نفس شود. مصرف آنتی بیوتیک راه مقابله با عفونت های این چنینی است. اگر بیماری مزمن ریوی COPD دارید، تنگی نفس ممکن است نشانه بدتر شدن بیماریتان باشد. سایر علل جدی احساس تنگی نفس شامل تومورهایی در ناحیه مری، نای و غیره است.
راه حل: با پزشک تان برای مطمئن شدن از عدم ابتلای تان به هر یک از بیماری های ریوی، مشورت کنید.
4علت تنگی نفس بعد از غذا خوردن: بیماری رفلاکس معده به مری Gastroesophageal Reflux Disease
بیماری رفلاکس معده GERD هم می تواند باعث تنگی نفس بعد از غذا خوردن شود. رفلاکس معده وضعیتی است که در آن دریچه تحتانی مری اغلب باز است یا تقریبا همیشه باز است. به همین دلیل اسید معده و غذایی که خورده اید از معده به مری بر می گردد. تجربه این شرایط هر از گاهی جدی نیست ولی اگر بیشتر از 2 بار در هفته این مشکل را داشته باشید یعنی به این بیماری مبتلا هستید. این بیماری علایم متعددی دارد از جمله تنگی نفس به خصوص بعد از خوردن غذا. همچنین ممکن است احساس تنگی در پایین قفسه سینه یا وسط شکم به همراه سرفه های خشک، خشن شدن صدا، نفس تنگی و مشکل بلع داشته باشید.
راه حل: ترکیبی از داروها و تغییر شیوه زندگی می تواند این نشانه ها را کنترل کند. حتما با پزشک تان مشورت کنید.
5علت تنگی نفس بعد از غذا خوردن: آریتمی قلبی Arrhythmia
کژآهنگی یا آریتمی قلبی به معنی غیرطبیعی بودن ریتم قلب است. این بیماری به ضربان قلب نامنظم اشاره دارد.این بیماری باعث ایجاد علایم مختلف از جمله تنگی نفس بعد از غذا خوردن می شود. اگر دچار آریتمی خفیف باشید ممکن است متوجه هیچ علامتی نشوید، ولی آریتمی شدید ممکن است علایم خاصی مثل خستگی، تپش قلب، سرگیجه و درد قفسه سینه و غش کردن داشته باشد. در برخی موارد نادر آریتمی ممکن است منجر به توقف قلب و ضربان قلب شود.
راه حل: گزینه های درمانی عبارتند از داروها، عمل جراحی و تغییر شیوه زندگی.
6علت تنگی نفس بعد از غذا خوردن: اختلال اضطراب Anxiety Disorders
اختلال اضطراب یک بیماری روانی شایع است که با پارانوئید paranoia، ترس، بی قراری و وحشت شناخته می شوند. این علایم اختلال اضطراب باعث می شود که به طور طبیعی رفتار کردن برایتان مشکل شود. ممکن است علایم متفاوتی از اختلال اضطراب را تجربه کنید از قبیل اختلال وسواس اجباری obsessive-compulsive disorders، اختلال هراس panic disorder، فوبیا phobias و اضطراب عمومی eneralized anxiety، ولی تنگی نفس معمولا یکی از علایم شایع این مشکلات است. اگر اضطراب شما با وزن یا سایر مشکلات تغذیه ای در ارتباط است، ممکن است وعده های غذایی که می خورید منجر به تنگی نفس و سایر علایم از قبیل تهوع، سرگیجه، درد قفسه سینه و ترس شدید شود. اختلال اضطراب معمولا با اختلالات دیگری همراه است – این فهرست شامل بی اشتهایی anorexia و سایر بیماری های روانی از قبیل *بولیمیا(پرخوری) bulimia، افسردگی و اختلال غذا خوردن binge eating است.
*بولیمیا (Bulimia nervosa): نوعی پرخوری عصبی است. در این بیماری فرد ابتدا مقدار زیادی غذا میخورد و سپس با ایجاد استفراغ عمدی یا مصرف ملین یا مدر میکوشد از افزایش وزن خود جلوگیری کند. شیوع این بیماری در زنان جوان بیشتر است.
راه حل: گزینه های درمانی شما به شدت علایم بستگی دارد و ممکن است شامل ترکیبی از داروها و درمان های جایگزین باشد.