بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/08/30
شماره 2590 - تاریخ 1403/08/30
آخرین اخبار
رونق تئاتر به رونق فرهنگ جامعه می‌انجامد
افزایش قیمت خوردو پذیرفتنی نیست، مجلس ورود می کند
آیا اصلاح‌طلبان و اصولگرایان توانایی نجات اقتصاد ایران را دارند؟
شنیده شدن زنگ خطر بروز بحران های خانوادگی در جامعه
عینیت اجتماعی (۵)
تذکره مولانا محمد باقر قالیباف
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (30 آبان 1443)
پیش‌بینی سقوط رشد اقتصادی اروپا
آفت های زندگی مشترک
کار سخت پزشکیان
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (29 آبان 1443)
افزایش نگرانی های اجتماعی به دنبال نبود ثبات اقتصادی
ضرورت رفع فیلترینگ پلتفرم های اجتماعی در ایران
چه میزان ورزش برای سالم ماندن نیاز داریم؟
اصلاحات پلیس گرجستان در مبارزه با فساد
چرا موفق به صادرات خودرو نشدیم؟
خدشه دار شدن اعتماد عمومی به دنبال مشکلات اقتصادی
حیرت‌زدگی روس‌ها از شناخت ادبی ایرانیان
نقش رسانه ها در کنترل خشونت اجتماعی
برخورد قهری، نسخه شفابخش کنترل خشم در جامعه نیست
افزایش تولید و عرضه مسکن؛ راهکاری برای برون رفت از بحران
فشار انرژی بر دولت چهاردهم
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (28 آبان 1443 )
فروپاشی صنعت قطعه‌سازی؛ به دنبال قیمت‌گذاری دستوری
در باب معنای آزادی
بی‌توجهی قشر کم‌درآمد به سینما
مسکن ؛ استخوانی در گلوی دولت چهاردهم‌
تحقق رشد اقتصادی؛ منوط به بازنگری در مسیرهای کسب و کار
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (27 آبان 1443)
پرواز تیم ملی فوتبال به قرقیزستان
رشد اعتیاد اینترنتی؛ در سایه استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی
شنیده شدن زنگ خطر قتل های خانوادگی در سایه خشونت فروخفته
«آینه جادویی» در تماشاخانه ‌صحنه ‌آبی
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (۲۶ آبان ۱۴۴۳)
رقابت نابرابر شبکه های اجتماعی و رسانه های مکتوب
ظهور پدیده "خبر جعلی" در سایه رشد شبکه های اجتماعی
تحصیلات آکادمیک هنرمند نمی‌سازد
درهم‌تنیدگی به کتابفروشی‌ها رسید
سوداگری از سیاست به فرهنگ سرایت کرده است
صداوسیما و تئاتری که جدی گرفته نمی‌شود
خلق از تئاتر ایران رخ بربسته است
رشد تولید برق؛ آرزویی در دور دست ها
وفاق ملی؛ تقویت کننده اقتدار و انسجام ملی
مدیران دولتی، غاصبان حیات بنگاه های اقتصادی
ذکر احوالات دونالد ترامپ
ذکر مولانا محمد جواد ظریف!
نشست تخصصی«نغمه و سخن» در کوشک باغ هنر برگزار می‌شود
امنیت شغلی مهم‌ترین مطالبه تئاتری‌ها
عینیت اجتماعی (۳)
“آشفتگی” یا “فروپاشی” اجتماعی
کد خبر: 563906 | تاریخ : ۱۴۰۳/۵/۱۱ - 10:40
رویای خرید مسکن در دوئل تورم

رویای خرید مسکن در دوئل تورم

صنعت ساختمان و بازار مسکن همانند سایر کشورها نقش انکارناپذیر در ایجاد ارزش افزوده و تولید ثروت در اقتصاد کشورها را دارد. سهم ارزش افزوده بخش مسکن و ساختمان از تولید ناخالص داخلی بین 4.5 تا 5.5 درصد در نوسان و سهم سرمایه گذاری در بخش ساختمان و مسکن از سرمایه گذاری کل کشور بین 37.4 درصد تا 44.3 درصد بوده است .

نوآوران آنلاین- صنعت ساختمان و بازار مسکن همانند سایر کشورها نقش انکارناپذیر در ایجاد ارزش افزوده و تولید  ثروت در اقتصاد کشورها را دارد.

سهم ارزش افزوده بخش مسکن و ساختمان از تولید ناخالص داخلی بین 4.5 تا 5.5 درصد در نوسان و سهم سرمایه گذاری در بخش ساختمان و مسکن از سرمایه گذاری کل کشور بین 37.4 درصد تا 44.3 درصد بوده است .

 ضمن اینکه سهم گردش مالی  بخش مسکن از کل گردش مالی اقتصاد کلان  بین 23.9 تا 36.1 درصد و سهم اشتغال بخش ساختمان و مسکن از کل اشتغال کشور حدود 11 درصد می باشد .

یک واحد افزایش در ارزش افزوده بخش ساختمان و مسکن ، تولید ناخالص داخلی را 2.72 واحد افزایش و یک واحد افزایش تولید ناخالص داخلی ، ارزش افزوده بخش ساختمان و مسکن را 1.23 واحد افزایش می دهد.

افزون بر اهمیت صنعت ساختمان بر چرخ دنده های اقتصاد کشور، بی شک مهم ترین آیتم در سبد هزینه کرد خانوار مسکن می باشد، هزینه کردی که مطابق با آخرین آمار تا 62 درصد درآمد هر خانواده رو به خود اختصاص می دهد.

در همین راستا یکی از متغیرهای مهم اثر گذار در صنعت ساختمان علی‌الخصوص مسکن، سیکل‌های سیاسی و انتخابات است و در شرایط حاضر، بدون شک با عدم تغییر در پارادایم‌های حکمرانی تغییر و تفاوت محسوس  در صنعت ساختمان صورت نمی‌گیرد، لذا صرف برگزاری انتخابات  بدون تغییر سیاستگزاری کلان، تفاوت محسوسی در حوزه‌های مختلف دارایی اتفاق نخواهد افتاد.

با توجه به بررسی اولیه برنامه‌های کاندیداها در حوزه مسکن،  سیاستگزاری در حوزه عرضه و تقاضا، دخالت مستقیم دولت در ساخت و ساز مسکن ، تسهیلات مسکن و سایر عوامل برنامه موثری که تغییر فاحشی در ایجاد تعادل عرضه و تقاضا ایجاد کند قابل مشاهده نیست.

 

براساس داده‌های فعلی، بازار  مسکن در زمان فعلی عکس العمل چندانی به انتخابات نداشته و کماکان مسکن در حالت تعلیق و حفظ وضع موجود که پارادایم رکود  بوده می‌باشد به عبارتی چرخش و گردش سرمایه بسیار کند خواهد بود و  تا شفاف سازی سیاستگذاری ها و برنامه های عملیاتی تغییر چندانی صورت نخواهد گرفت.

وضعیت بازار مسکن با توجه به تحدید تقاضای مصرفی خانوارها و توان پذیری ورود به بازار مسکن برای خانه اولی‌ها غیر ممکن شده، به عنوان مثال در اسفند ماه 1402 قیمت یک متر مربع واحد مسکونی نوساز بیش از یکصد میلیون تومان و  این قیمت در کشور برای هر متر مربع 54 میلیون تومان که در نتیجه واحد 80 متری نوساز در کشور حدودا 4 میلیارد و در تهران در حدود 8 میلیارد می‌باشد، با این سطح قیمت و درآمد خانوار (علی رغم رشد ملایم مثبت درآمد در سال 1402) دوره تملک خانه دار شدن در کشور 52 سال و در تهران 58 سال می‌باشد.

همچنین میانگین نرخ رشد قیمت مسکن در سال 1402، حدود 76 درصد بوده در حالی که میانگین تورم عمومی در سال گذشته حدود 40 درصد می باشد .

چسبندگی بالای قیمت و رکود عمیق معاملاتی ویژگی خاص دوره رکود در بازار مسکن بوده و تفاوت معناداری با تعداد 10 هزار معامله جهت ورود به دوره رونق دارد.

لذا تملک مسکن برای خانوارها غیر ممکن و یا بسیار سخت می‌باشد و گرایش تقاضای بازار در سال های آتی معطوف به بازار استیجارخواهد بود با عنایت به این مسئله بخش مهمی از خریداران مسکن ، با هدف اجاره داری وارد بازار خواهند شد که نتیجه آن رشد شیب تورم در بازار اجاره بوده است.

با توجه به بررسی عوامل تاثیرگذار در بازار مسکن عملا مشکلات و معضلات موجود در داخل بازار مسکن قابل حل نبوده و نیازمند تغییرات بنیادی در حوزه اقتصاد کلان و محرک‌های تسهیلگر نظیر مبلغ ، دوره و مکانیزم پرداخت تسهیلات به متقاضیان مصرفی، خانه اولی‌ها و گروهی که نیاز به تبدیل به احسنت ملک خود دارند می‌باشد.

به هر حال افزایش نرخ مالکیت که در حال حاضر در شهر تهران در حدود 48 درصد و در کشور در حدود 60 درصد می‌باشد و در سال‌های اخیر روند کاهشی را تجربه کرده ، در حالیکه افزایش نرخ مالکیت به معنای افزایش ثروت و در نتیجه رفاه شهروندان می‌باشد.

تحقق این مهم در گرو رشد اقتصادی پایدار و سرازیر شدن منافع رشد به بازارهای مختلف و مولد و سبد درآمدی خانوارها خواهد بود که نتیجه آن شهروند، با رشد پس انداز و استفاده از منابع موثر بانکی نسبت به تملک مسکن اقدام خواهد نمود.

آورده اولیه ناشی از پس انداز، اهرم سازی دارایی ها و توان باز پرداخت تسهیلات سه عامل تعیین کننده در افزایش نرخ مالکیت در کشور بوده که بدون بهبود شاخص‌های رشد اقتصادی و تاثیر آن در معیشت مردم سیاست‌های حوزه مسکن کم اثر خواهد بود.

در ماه های اخیر خبرهایی مبنی برکاهش قیمت مسکن و تخلیه حباب قیمتی به گوش می رسد، که موجبات تحریک متقاضایان خرید و هدف گذاری خانه اولی ها را برای ورود به بازار فراهم می کند. خبری رسانه ای که هنوز فاصله توان خرید شهروندان دهک های میانی و پایینی جامعه را با فایل های عرضه  شده در مشاورین املاک و پلت فرم های آنلاین تحلیل نمی کند و شاهد این رکود و کاهش توان پذیری شهروندان، طی ماه های گذشته می باشد.

در سال های گذشته تلاش قانون گذار و دولت، همواره در تحریک عرضه و حفظ توان پذیری سازندگانی بوده که به واسطه تورم انگیزه و توان سرمایه گذاری خود را از دست داده اند. در این بین توجه کمتری به نیازها و توان پذیری بخش تقاضا شده است. تا جاییکه تسهیلات حوزه مسکن به طور متوسط کمتر از 10 درصد هزینه سرمایه گذاری در ملک را جبران می کند و از سوی دیگر در تسهیلات ویژه که تا بخش قابل توجهی از هزینه خرید را پوشش می دهد، حقوق و درآمد متقاضیان دهک های میانی پاسخگوی اقساط ماهیانه در بازه زمانی عمدتا 60 ماهه نخواهد بود.

به هر روی واقعیت بازار مسکن نیز همانند سایر بازار های پیرو،  تحت تاثیر تحولات مثبت در حوزه اقتصادی و سیاسی است  و موتور تورم ملکی با دریافت سیگنال های مثبت به سمت کاهش تورم مسکن حرکت می کند، مشخصا بازار مسکن با رشد قیمت ولی پایین تر از تورم عمومی مواجه خواهد بود.

 

دکتر شاهین صفایی

پژوهشگر حوزه اقتصاد مسکن

 

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.