نوآوران آنلاین- اهمیت نظام آموزش و پرورش در جوامع تا حدی است که می توان اذعان داشت ساخت یک جامعه موفق در گرو داشتن آموزش و پرورش موفق و با کیفیت است. طبیعتاً در شرایطی که نسل جوان از آموزش و پرورشی مناسب برخوردار باشند و به درستی تربیت شده باشند می توانند جامعه ای سالم و موفقی را بسازند، اما اگر برعکس شرایط پرورش نسل جوان مناسب نباشد، طبیعتاً در آن جامعه شاهد افراد بالنده نخواهیم بود و در زمینه شکوفایی استعدادها نیز شرایط مناسبی نخواهد داشت.
درواقع می توان بهجرأت گفت داشتن جامعه سالم منوط به تربیت صحیح نیروی انسانی است. در بررسی کشورهایی که افراد سالم و موفقی در آن رشد یافتهاند، به نتایجی در خصوص کیفیت مناسب آموزش و پرورش در آن کشور برمی خوریم.
بدون شک یکی از مهم ترین موانع اصلی جوامع در زمینه دستیابی به رشد و توسعه، نبود نیروی انسانی متخصص است که ریشه در ناکافی بودن و کیفیت پایین آموزش و تحصیل در کشورها دارد.
هر چه شرایط فرهنگی و تربیتی در جامعه ای بهتر باشد طبیعتاً به تبع آن شاهد تربیت نیروی انسانی با استعدادی خواهیم بود. یکی از مهم ترین دوره ها در زندگی هر فردی دوره ابتدایی می باشد و مهم ترین نقش آموزش و پرورش هم ساختن شخصیت افراد در این دوران است.
به بیان دیگر کمال انسان ها وابسته به شیوه پرورش و تربیت آن ها در سیستم آموزشی شان است. به همین جهت است که در نظام های سیاسی و اجتماعی توسعه یافته دنیا امر "تربیت نیروی انسانی" از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در این راستا بدون شک آموزش و پرورش یکی از مهم ترین نهادهاست و می تواند نقش بسیار بااهمیتی در زمینه رشد و پرورش نیروی انسانی جامعه ایفا کند.
متأسفانه در حال حاضر در کشور ما شرایط اقتصادی خانوارها این نقش بسیار مهم را تحتالشعاع قرار داده است و موجب شده تا بسیاری از خانوارها نتوانند فرزندان شان را راهی مدارس کنند و درنهایت کودکان آن ها از تحصیل بازمیمانند و این بازماندگی از تحصیل مشکل بسیار تلخی است که به ویژه در حاشیه شهرها و خانوارهای کم بضاعت شاهدش هستیم؛ این در حالی است که باید امکان تحصیل و فراهم کردن شرایط مناسب برای تمام دانش آموزان مهیا باشد تا در سایه آموزش و پرورش مناسب، شخصیت شایسته ای در آن ها شکل گیرد و اتفاقات خوبی را شاهد باشیم.
این گونه که از اوضاع برمیآید شرایط اقتصادی خانوارها تحت تأثیر مشکلات اقتصادی جامعه قرار گرفته و با آمار قابل توجهی از کودکان بازمانده از تحصیل مواجه هستیم.
در واکاوی علل بروز این مشکل به تبعیض های طبقاتی و مشکلات فرهنگی و به ویژه تورم و گرانی های اقتصادی برمیخوریم که منجر شد محدودیت هایی از جهت تحصیل برای دانش آموزان ایجاد شود و بسیاری از خانوارها که قادر به تأمین مایحتاج دانش آموزان شان و فراهم کردن شرایط تحصیلی مناسب برای آن ها نیستند، با محرومیت فرزندان شان از تحصیل مواجه شوند؛ در حالی که این حق کودکان است از فرصت تحصیل و دانایی برخوردار باشند، اما متأسفانه شرایط اقتصادی و اجبارهایی که در این حوزه وجود دارد و فشارهای معیشتی اجازه نمی دهد آن ها بتوانند به تحصیل بپردازند.
عامل اقتصادی یکی از مهم ترین عواملی است که رد پایش را در محرومیت از تحصیل و بازماندگی از تحصیل دانش آموزان کشورمان به ویژه در حاشیه شهرها بر جای گذاشته است. البته عامل اقتصادی تنها عامل نیست و در برخی از موارد فقر فرهنگی خانوارها نیز موجب شده تا دانش آموزان نتوانند به تحصیل بپردازند، اما در حال حاضر فشارهای اقتصادی و شرایط گرانی ها و تورم در جامعه جزء مهم ترین عواملی است که در واکاوی علل بروز بازماندگی از تحصیل دانشآموزان با آن مواجه می شویم.