بانک توسعه تعاون بانک ملی
روزنامه نوآوران - 1403/08/30
شماره 2590 - تاریخ 1403/08/30
آخرین اخبار
رونق تئاتر به رونق فرهنگ جامعه می‌انجامد
افزایش قیمت خوردو پذیرفتنی نیست، مجلس ورود می کند
آیا اصلاح‌طلبان و اصولگرایان توانایی نجات اقتصاد ایران را دارند؟
شنیده شدن زنگ خطر بروز بحران های خانوادگی در جامعه
عینیت اجتماعی (۵)
تذکره مولانا محمد باقر قالیباف
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (30 آبان 1443)
پیش‌بینی سقوط رشد اقتصادی اروپا
آفت های زندگی مشترک
کار سخت پزشکیان
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (29 آبان 1443)
افزایش نگرانی های اجتماعی به دنبال نبود ثبات اقتصادی
ضرورت رفع فیلترینگ پلتفرم های اجتماعی در ایران
چه میزان ورزش برای سالم ماندن نیاز داریم؟
اصلاحات پلیس گرجستان در مبارزه با فساد
چرا موفق به صادرات خودرو نشدیم؟
خدشه دار شدن اعتماد عمومی به دنبال مشکلات اقتصادی
حیرت‌زدگی روس‌ها از شناخت ادبی ایرانیان
نقش رسانه ها در کنترل خشونت اجتماعی
برخورد قهری، نسخه شفابخش کنترل خشم در جامعه نیست
افزایش تولید و عرضه مسکن؛ راهکاری برای برون رفت از بحران
فشار انرژی بر دولت چهاردهم
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (28 آبان 1443 )
فروپاشی صنعت قطعه‌سازی؛ به دنبال قیمت‌گذاری دستوری
در باب معنای آزادی
بی‌توجهی قشر کم‌درآمد به سینما
مسکن ؛ استخوانی در گلوی دولت چهاردهم‌
تحقق رشد اقتصادی؛ منوط به بازنگری در مسیرهای کسب و کار
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (27 آبان 1443)
پرواز تیم ملی فوتبال به قرقیزستان
رشد اعتیاد اینترنتی؛ در سایه استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی
شنیده شدن زنگ خطر قتل های خانوادگی در سایه خشونت فروخفته
«آینه جادویی» در تماشاخانه ‌صحنه ‌آبی
چهل سال بعد در چنین روزهایی! (۲۶ آبان ۱۴۴۳)
رقابت نابرابر شبکه های اجتماعی و رسانه های مکتوب
ظهور پدیده "خبر جعلی" در سایه رشد شبکه های اجتماعی
تحصیلات آکادمیک هنرمند نمی‌سازد
درهم‌تنیدگی به کتابفروشی‌ها رسید
سوداگری از سیاست به فرهنگ سرایت کرده است
صداوسیما و تئاتری که جدی گرفته نمی‌شود
خلق از تئاتر ایران رخ بربسته است
رشد تولید برق؛ آرزویی در دور دست ها
وفاق ملی؛ تقویت کننده اقتدار و انسجام ملی
مدیران دولتی، غاصبان حیات بنگاه های اقتصادی
ذکر احوالات دونالد ترامپ
ذکر مولانا محمد جواد ظریف!
نشست تخصصی«نغمه و سخن» در کوشک باغ هنر برگزار می‌شود
امنیت شغلی مهم‌ترین مطالبه تئاتری‌ها
عینیت اجتماعی (۳)
“آشفتگی” یا “فروپاشی” اجتماعی
کد خبر: 584898 | تاریخ : ۱۴۰۳/۸/۱۹ - 02:15
تئاتر شاخصه سنجش توسعه در جوامع مدرن است
حسین پاکدل در گفت‌وگو با نوآوران:

تئاتر شاخصه سنجش توسعه در جوامع مدرن است

مینا صفار

نوآوران آنلاین- حسین پاکدل مجری و بازیگر تلویزیون و سینما ونمایش‌نامه‌نویس و کارگردان تئاتر از جمله هنرمندانی است که علاوه‌بر فعالیت هنری، سال‌ها مدیر شبکه‌ی یک صدا و سیما و همچنین مدیر تئاتر شهر بوده است. با این هنرمند نام‌آشنا درباره‌ی شرایط تئاتر امروز و مسائلی که پیش روی این هنر است، گفتگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

 

در حال حاضر، تعداد زیادی تماشاخانه خصوصی داریم اما بیشتر این سالن‌ها، شناخته‌شده نیستند و به اصطلاح «چرخشان نمی‌چرخد» آیا می‌توانیم در آینده مخاطبان ر ا بیشتر به این تماشاخانه‌ها بیاوریم؟ یا اینکه مثل چند سال اخیر باز هم باید با سالن‌هایی روبرو باشیم که پول زیاد از هنرمند می‌گیرند و مخاطب استقبال کمی از آنها می‌کند؟

برای ایجاد تئاتر خصوصی، باید کمپانی تولید تئاتر شکل بگیرد. حضور تماشاخانه‌های خصوصی، خوب است و تا حدودی می‌تواند تئاتر را به جلو ببرد اما اینکه فکر کنیم با این شکل کوچک و جمع‌وجور می‌توانیم تئاتر را رونق بخشیم و تئاتر را به جایی برسانیم که بچه‌های تئاتری بتوانند امورات زندگی‌شان را از این طریق بگذرانند، محال است. اساسا در راه فرهنگ، تا زمانی که همه چیز را صد در صد در اختیار دولت قرار داده ایم، نمی‌شود به خصوصی‌سازی پرداخت. باید برخی مسایل به نوعی واگذار شوند. البته به هر حال در همه جای دنیا از تئاتر حمایت می‌شود و باید هم حمایت شود چرا که تئاتر هنر مادر است. اتفاقا تئاتر شاخصه سنجش توسعه در جوامع مدرن است. میزانی که نمایش در یک کشور اجرا می‌شود و مخاطب دارد، شاخص توسعه محسوب می‌شود و در واقع اگر کشوری از لحاظ تکنولوژی جایگاهی بالایی داشته باشد اما تئاتر نداشته باشد، اصلا به آن کشور توسعه‌یافته نمی‌گویند.

 

بله کاملا درست است اتفاقا بعد از اتمام جنگ جهانی دوم، متفقین وام‌هایی را به اتریش دادند تا زیرساخت‌های لازم را بسازد و اثرات منفی جنگ را از بین ببرد. مقامات اتریش تمام مبلغ وام را صرف ساخت سالن موسیقی و تئاتر کردند و در جواب کشور‌های دیگر که معتقد بودند این وام باید صرف زیرساخت‌های اقتصادی شود، گفتند که مهم ترین کار تولید سالن تئاتر و موسیقی برای ارتقای هنر است.

دقیقا زیرساخت همین است من در سفری که به کشور چک داشتم، سالن تئاتری را دیدم که به مراتب فاخرتر از تالار وحدت ما است. تمام درودیوارها و صندلی‌های این سالن، آنتیک است و قدمت دارد. در زمان جنگ جهانی دوم و پیش از حمله نازی‌ها به چک، تمام این سالن را از صندلی‌ها و مجسمه‌هایش گرفته تا پرده و حتی در و دیوار آن را پیاده و بسته بندی کردند و به وسیله کشتی از کشور خارج کردند. پس از اتمام جنگ، دوباره همه چیز را به کشور برگرداندند و سالن را دوباره آماده کردند. یعنی یک سالن بزرگ را به طور کامل از کشور خارج کردند و آن را دوباره برگرداندند! این حرکت حیرت انگیز است! در ایران شهرداری‌ها و اداره‌های فرهنگ، موظفند از تئاتر حمایت کنند.

 

از چه نهادی می‌توان انتظار حمایت از تئاتر را داشت؟

مثلاً شهرداری موظف است بنا به میزان فعالیت و رونقی که سالن‌ها و کمپانی‌های تئاتر، به تئاتر می‌دهند، از آنها حمایت کند. الان هم طبق قانون موظفند اما بودجه‌ها، جای دیگری صرف می‌شود و در واقع این بودجه، آن گونه که باید مسیر درست را طی نمی کند. باید این بچه‌ها تشویق و حمایت شوند. اگر این حمایت‌ها نباشد، کم کم انگیزه‌ها از بین می‌رود و به مرور اهالی تئاتر فرسوده می‌شوند. تئاتر را نمی توان رایگان اجرا کرد و از سویی دیگر هم نباید بلیط آن بسیار گران باشد، بلکه مبلغی متعادل را برای این هنر باید در نظر گرفت. یکی از مشکلات ما در ایران، این است که اساسا نیاموخته ایم که به همان میزانی که به خوراک بدنمان می‌پردازیم، به مغزمان هم خوراک بدهیم. فکر می‌کنیم که تلویزیون، ماهواره و اینترنت را داریم و دیگر به دیدن آثار هنری احتیاجی نداریم، از سویی دیگر نیز مدرسه داریم و کودکانمان هم در مدرسه می‌آموزند. درک نمی کنیم که ما هم به آموزش نیاز داریم. در بسیاری از کشور‌ها، یک مستخدم، خودش را موظف می‌داند که حتما اپرا ببیند، کتاب بخواند، کنسرت موسیقی برود. تلقی ما از فرهنگ، تلقی غلط و وارونه‌ای است. فکر می‌کنیم نیازی به محصولات فرهنگی نداریم، فکر نمی کنیم که باید کتاب بخوانیم، تابلوی نقاشی ببینیم، به سینما برویم، تئاتر ببینیم، به کنسرت برویم تا زیبایی شناسی مان تقویت شود.

 

آقای پاکدل به طور کلی وضعیت اقتصادی تئاتر ایران را به چه صورت می‌بینید؟

واقعیت این است که مساله تئاتر، بسیار بزرگتر از این حرف‌هاست. ما اساسا در کلان مسایل فرهنگی ایران مشکل داریم، اما من یاد گرفته ام که به جای نق‌زدن و گلایه‌کردن، کار خود را انجام دهم. هر یک از ما وظیفه ای داریم. زمانی که من در مقام مدیرم، یک وظیفه ای دارم و زمانی که در موقعیت کار خلاقه ام، وظیفه دیگری دارم. به شخصه با وجود اینکه چه در تلویزیون و چه در تئاتر، دوران مدیریت طولانی مدتی داشته ام، اما میزان عمری که بر روی کار خلاقه گذاشته ام، بسیار بیشتر از میزان مدیریت من است. همواره تلاش کرده ام که در حیطه مدیریتی نیز مدیریتی هنرمندانه داشته باشم.

 

کانال تلگرام

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسالی، پس از تایید مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشند منتشر نخواهد شد.